Az, hogy a diéta a legelcsépeltebb, a legtöbbet használt szó, de meg nem értett fogalom, az biztos. Sokat gondolkoztam rajta, hogy ha erről bárhol olvashatsz, a csapból is ez folyik, akkor hogy a francban van az, hogy rengetegen elcseszik azok közül, akik elkezdik, és még többen vannak olyanok, akik bele sem mernek fogni. De miért? Le van írva. Feketén-fehéren.  Egyszerűen nem értettem.

Pedig pofon egyszerű!  Rájöttem, hogy ez a dolog is ugyanúgy, amiatt bukik meg, amiért az afrikai segítségnyújtás. Azzal, hogy a szegény afrikaiaknak kész ételeket adunk, nem segítünk, hisz neki az lenne az opció, ha maga is tudna termeszteni, előállítani. Ugyanez a helyzet nálunk is, osztjuk a segélyeket, ahelyett, hogy munkát adnánk, munkára fognánk… nem politizálok. Ha a diétázni vágyónak összeírom az étrendet, attól még nem történik meg a csoda varázsütésre. Hiába hiszi azt Ő, ez nem segítség. Ez ennél egy kicsit összetettebb. Nem fogja érteni a lényeget, hogy mit, miért, miért akkor és annyit?

 Példa: Adsz egy kész házat a szegény rászorulónak, és mivel semmit nem kellett érte tennie, nem izzadt meg érte (na, jó, sírt egy kicsit), nem is fogja értékelni. Elégeti a bútorokat, az ablakkeretet, a parkettát, és mikor már teljesen leamortizálta, odébb áll. Ha csákányt nyomnának a kezébe, kiásatnák vele az alapot, hordatnák a maltert, rakatnák a téglát, és csak akkor kerülne tető a feje fölé, amikor megdolgozott érte, akkor másképp állna a dolgokhoz. Akkor már egyedül is tovább tudna lépni, mert megértette a lényegét. 

Ugyanez van a diétával is. Ha azt akarjuk, hogy a diéta használjon, akkor igenis foglalkozzunk vele! Tanuljuk, formáljuk magunkban, figyeljük magunkat, ismerjük meg a testünk reakcióit, a különböző változtatásokra, reagáljunk rá, hisz a diéta, az egy egészséges étrend nem egy étlap!

 Folyamatosan kell fejleszteni a tudásunkat és a testünket, mentálisan, emocionálisan, de végig kell követnünk ezt a folyamatot. Ahogy együtt fejlődünk a gyermekünkkel, ahogy tanuljuk azt, amit Ő tanul. A testét, mindenki amúgy is mindenkinél jobban ismeri. Nincs az a szakember, aki mindent és mindenkit a helyes útra tudna terelni. Ahhoz, hogy eredmény legyen, többet kell magadból adnod, mint egy bólogató kutyus!  Egyébként is az a meglátásom, hogy ami ingyen van vagy olcsó, azt nem becsüljük. Nagyon egyszerű odaállni az edző, dietetikus elé, hogy dobjon össze egy étrendet. De ennek önmagában semmi eredménye nem lesz. Tegyél érte, akard! Segítek, nagyon szívesen. Nem is kell, megköszönnöd! Hisz TE vagy, aki végigcsinálja! Azzal köszönöd meg! A sikerhez leginkább Te kellesz. Tedd bele azt a pluszt!

 Szóval ezért nem megy a diéta, Hölgyeim, Uraim!  Tessék szépen utána olvasni, vagy elmenni egy hozzáértőhöz és bátran kérdezni, tanulni, hisz abból lesz az eredmény, ha tudjuk is mit kérdezünk, és értjük is, a választ. Utána már, lehet alkalmazni, fogyni, egészségesnek, és okosnak lenni. Az sem utolsó. Én szeretnék!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük